Відкриваючи свої серця для ближніх і чинячи їм добро, стаємо милосердними дітьми Бога

Промовляючи до свої учнів, Ісус Христос заохочує їх до того, щоби вони робили більше, ніж звичайно роблять усі: любіть, чиніть добро, позичайте…

Хоча, чесно кажучи, в українському перекладі є одне слово, котре може нас збити з пантелику і закрити собою те, про що справді говорить Ісус – йдеться про слово «заслуга». В поточній мові це слово означає удостоїтися нагороди, стати гідним отримати якесь спеціальне право на щось, отримати право на повагу з боку ближніх. Виходячи з логіки цього слова сьогоднішнього Євангелія (Лк 6,31-36) можна зрозуміти таким чином, що Ісус Христос, промовляючи до своїх слухачів, відкликається до їх «корисливості», або духовної «зацікавленості» – чиніть, бо вам обов’язково це повернеться, вам обов’язково буде віддячено (ці слова можна зрозуміти як заохочення до свого роду «духовного бізнесу» – вкладайте, а в замін отримаєте щось набагато цінніше).

В грецькій мові, котрою написаний весь Новий Завіт, використовується слово charis (харіс), і це слово можна перекласти як прихильність, вдячність, ласкавість в очах когось більш могутнього, але також і благодать. Якщо доповнити слово «заслуга» значенням «благодать», то можна побачити, що Ісус Христос говорить не стільки про нагороду, як про те, що ця нагорода походить з рук самого Бога – і саме це є найцінніше в цій charis (харіс). Коли Ісус говорить до учнів «Ви ж любіть ворогів ваших, добро чиніте їм, і позичайте, не чекаючи назад нічого, а велика буде ваша нагорода, й будете Всевишнього синами, бо він благий для злих і невдячних», Він підкреслює сам момент доброго вчинку, немовби говорячи – відкрийте свої серця, спробуйте бути по-особливому плідні в добрі, адже саме в цей момент ви стаєтесь дітьми Бога, саме в цей момент Бог немов наново породжує вас у добрі.

Сьогоднішнім Євангелієм Ісус заохочує нас чинити «в благодаті» – адже саме теперішній момент, а не далеке і непевне майбутнє чинить нас дітьми Божими, чинить нас «милосердними, як і Отець наш небесний милосердний». Тож з допомогою Бога відкриймо наші серця, наші душі на дію Його благодаті, яка також є нашою нагородою.

Українська парафія свв. Сергія і Вакха в Римі